7 september 2014

05 nov 2013 FILMPJE: 'Rochelroute' in Eindhoven slecht voor gezondheid


Verkeersdeelnemers in Eindhoven ademen op de Vonderweg en de Mauritsstraat hoge concentraties van het ongezonde ultrafijnstof in. Dat blijkt uit metingen van Milieudefensie. De milieuorganisatie heeft samen met de Werkgroep Luchtkwaliteit Eindhoven gemeten hoeveel ultrafijnstof er in de lucht zit tijdens een fietstocht door de stad.

Van de meetgegevens is een filmpje gemaakt (klik op 'Bekijk ook andere routes' en kies Eindhoven). Je kunt precies zien op welke plekken in de stad je veel ultrafijnstof inademt. In Eindhoven gaat het om de route die fotograaf Ank elke dag fietst in de ochtend- en avondspits. 

Ultrafijnstof
Met ultrafijnstof worden de allerkleinste deeltjes fijnstof bedoeld. Omdat het zo klein is, kunnen deze deeltjes via de longen meteen in het bloed terechtkomen. Via het bloed komen ze vervolgens overal in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen.

Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Juist voor deze hele schadelijke deeltjes, bestaat geen wettelijke norm. De door Milieudefensie gemeten concentraties tonen aan dat vooral vrachtwagens, scooters en oude diesels veel ultrafijnstof uitstoten. Fietsers ademen die uitstoot direct in.

Minder vervuilend verkeer
Volgens Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie, zou de gemeente het meest vervuilende verkeer moeten weren uit de stad. "Vanaf de eerste dag dring je zo de de uitstoot van roet en ultrafijnstof terug. Dat is direct winst voor de gezondheid van de inwoners van Eindhoven."

Volgens de milieuorganisatie ademen niet alleen fietsers, maar ook andere weggebruikers als automobilisten, voetgangers en ov-reizigers ultrafijnstof in. Stumpe: "Het probleem raakt iedereen in het verkeer, vooral in stedelijk gebied. Waar veel verkeer is, is ook veel vervuiling. Door het meest vervuilende verkeer aan te pakken kunnen gemeentes daar wat aan doen. We willen dat het verkeer schoner wordt en dat de meest vervuilende voertuigen uit de stad worden geweerd." 

Petitie
In Eindhoven verzamelt de Werkgroep Luchtkwaliteit Eindhoven ook handtekeningen voor maatregelen voor gezonde lucht.

Geen opmerkingen: