8 april 2013

GEM 05-04-2013 Fijnstofmeting Mecklenburgstraat - Mauritsstraat


 

Metingen Luchtkwaliteit in de gemeente Eindhoven

Op vrijdag 24 september 2010 is op de hoek van de Willem de Zwijgerstraat - Mauritsstraat een meetstation geplaatst, dat gedurende een periode van 5 jaar de luchtkwaliteit continu gaat meten. De componenten die (continue) gemeten gaan worden zijn stikstofdioxide en fijn stof. Het meetstation is hier komen te staan omdat uit berekeningen telkens blijkt dat de lucht hier vervuild is. Dit komt vooral door de hoeveelheid verkeer over de weg en het “dichte”, relatief smalle, straatprofiel waardoor deeltjes in de lucht moeilijk verspreiden (wegwaaien).

Waarom luchtkwaliteitsmetingen?
Wanneer de lucht te veel vervuild is kan dat leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij risicogroepen zoals mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. De gemeente is al jaren bezig met het treffen van maatregelen voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Zo is er sinds 2007 een milieuzone die vervuilende vrachtauto’s uit het centrum weert. De luchtvervuiling en effecten van maatregelen worden meestal met berekeningen onderzocht. Maar naast berekeningen is het goed de luchtkwaliteit te meten. En door over een langere periode te meten krijgen we inzicht in de ontwikkeling van de luchtkwaliteit in Eindhoven. De meetcampagne die dit jaar gestart is, zal tot 2015 duren.

Wat is stikstofdioxide en fijn stof? Waarom worden deze stoffen gemeten?
In Nederland en Europa gelden normen voor verschillende stoffen in de lucht. Nederland voldoet op dit moment nog niet aan de normen voor fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2), maar zal dit in 2011 respectievelijk 2015 wel moeten. Stikstofdioxide is een goede indicator voor allerlei schadelijke stoffen in de vervuilde lucht. Stikstofdioxide-concentraties hangen sterk samen met verkeer. Fijn stof zijn allerlei kleine deeltjes in de lucht. Fijn stof is schadelijk voor onze gezondheid. Naast PM10 wordt aan de Mauritsstraat ook PM2,5 gemeten; dit zijn de kleinere deeltjes van het PM10. De aanwezigheid van PM2,5 hangt ook sterk samen met verkeersbewegingen. Fijn stof is schadelijker naarmate de deeltjes kleiner zijn.
Door middel van deze metingen krijgt de gemeente inzicht in de concentratie en samenstelling van de stoffen in het stedelijke gebied. Onderzoeksbureau Tauw begeleidt de metingen en verwerkt de resultaten.
Ruwe meetresultaten
Via de onderstaande links zijn de resultaten op te vragen. Voordat de ruwe meetwaarden (uit de gepresenteerde grafiek) kunnen worden beoordeeld, dient deze data gecorrigeerd te worden.

Correctie ruwe meetdata en toetsingswaarde
Om te kunnen toetsen dient er rekening gehouden te worden met een aantal correctiefactoren. Per stof is de correctiefactor toegelicht en de toetsingswaarde opgenomen.

PM10
Jaargemiddelde concentratie
Alvorens de meetresultaten te toetsen dient volgens de Regeling “Beoordeling luchtkwaliteit”, de bijdrage van zeezout van de meetresultaten te worden afgetrokken. Het aandeel zeezout in de jaargemiddelde concentratie PM10 varieert van 7 µg/m3 langs de westkust tot circa 3 µg/m3 in het oostelijk deel van Nederland. Om een voor zeezout gecorrigeerde jaargemiddelde concentratie te bepalen, is een plaatsafhankelijke correctie nodig. Per gemeente is, in de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007, aangegeven met welke getalswaarde de op de gebruikelijke wijze bepaalde jaargemiddelde concentratie van PM10 gecorrigeerd dient te worden, om te komen tot een voor zeezout gecorrigeerde jaargemiddelde waarde. Voor de gemeente Eindhoven geldt een correctie van 4 µg/m3.

De grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie bedraagt 40 µg/m3.

Aantal overschrijdingsdagen
Alvorens de meetresultaten te toetsen dient volgens de Regeling beoordeling luchtkwaliteit de bijdrage van zeezout van de meetresultaten te worden afgetrokken. Voor geheel Nederland geldt een correctie van 6 dagen.
De grenswaarde voor 24-uursgemiddelde PM10 concentratie is 50 µg/m3. Deze grenswaarde mag maximaal 35 keer per jaar worden overschreden.

PM2,5
·         De resultaten behoeven geen correctie alvorens te worden beoordeeld.
·         De (toekomstige) toetsingswaarde voor de jaargemiddelde concentratie bedraagt 25 µg/m3 (richtwaarde voor 2010; grenswaarde voor 2015).

NO2
·         De NO2 meetresultaten behoeven geen correctie alvorens te worden beoordeeld.
·         De grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie bedraagt 40 µg/m3.
·         De grenswaarde voor de uurgemiddelde concentratie bedraagt 200 µg/m3. De berekende of gemeten uurgemiddelde concentratie mag maximaal 18 keer per jaar de grenswaarde van 200 µg/m3 overschrijden.


BRON

Geen opmerkingen: